Kun lumi tuli maahan ja melkein suli jo poiskin, sain jäsenneltyä tarinaa viime kisakaudesta. Kausi oli elämäni paras. Paransin ennätystäni kaikilla matkoilla. Tähän voisi laittaa pisteen. Ei minulla ole muuta kirjoitettavaa.
No pari kappaletta raapustin kuitenkin. Kisakausi oli pisin tähänastisista ja kisasin enemmän kuin koskaan aiemmin. Huhtikuussa 2017 juostiin SM puolimaraton elokuun puolen välin jälkeen juoksin viimeisen startin Espoo Challenge kisoissa 1500m matkalla.
Starttasin kesän aikana yhteensä 16 kertaa. Matkan ollessa lyhimmillään 800m ja pisimmillään puolimaraton.

Näin se sitten meni:
22.4. SM puolimaraton: 4 sija. Uusi ennätys 1:21:55. Lähtötilanne oli hieman epävarma, olin viikkoa aikaisemmin juossut itseni pieneen tilttiin. Viimeistelytreenissä en päässyt lähellekään itse kisan k eskivauhtia. Todella kevyt viikko auttoi. Hyvä sijoitus, mutta parannettavaa jäi.
29.4. AM maastot Veikkola: 1. sija. Meni treeninä, vähän osanottajia. Helvatan kylmä keli, ei mitään kummempaa mainittavaa juoksusta.
7.5. SM maastot Heinola: 13.sija. Paras sijoitus koskaan SM maastoista. Supertyytyväinen. Sain hyvin irti itsestäni. Maastot ovat aina kivoja tapahtumia.
28.5. Tapio Games kansalliset, Espoo: 1. sija. Ensin 3000m startti ennätys parani 13 sekuntia aikaan 10:01. Puolituntia tämän juoksun perään juoksin 800m ennätykseni 2:21. Parannus noin 3 sekuntia. Taisin olla neljäs ja oman eräni toinen. Mielenkiintoinen combotreeni ja tulos, johon en olisi itsekään uskonut. Hyvää ja rentoa tekemisen meininkiä.
4.6. Tähtikisat Raasepori 5000m: 5.sija. Kesän ehdottomasti huonoin startti. Juoksin ihan kelpo ajan 17:29, joka oli muutaman sekunnin päähän silloisesta ennätyksestäni 17:23. Olin kisan viides, joka oli hyvä sijoitus. Ei kelvannut itselleni: juoksu oli tehotonta ja siinä ei ollut yritystä. Voin myös hölkätä kotona.
10.6. HHM 10km: 1.sija ajalla 38:33. Hyvä treenijuoksu, hyvässä kelissä.
23.6. Keuruun Juhannuskisat 3000m: 2.sija ajalla 10:03. Ei vielä löytynyt rohkeutta lähteä haastamaan, vaikka oli hyvä peesi tarjolla. Loppukiri kamppailussa nappasin toisen sijan.
1.7. Jämsän Kestävyysjuoksukarnevaalit 1500m: 1. sija. Olin vain kerran aiemmin juossut ulkoradalla kyseisen matkan ajalla 5:00 ja jouduin B-erään. Tein ennätyksen, voitin eräni ja samalla naisten sarjan ajalla 4:41. Yllätin itseni. Hieno päivä!
26.6 AM viestit 4x800m Järvenpää: Ankkurina ja hävisin kaksi sijaa viimeisellä sadalla metrillä. Otti jonkin verran päähän, mutta kaikkeni tein.
8.7 SM viestit 4x800m Tampere: Joukkueen kokoonpano vaihtui ties kuinka monta kertaa. Päästiin kuitenkin juoksemaan ja se oli pääasia. Kaukana oltiin viimevuoden sijoista, mutta juoksin epävirallisen kasin ennätykseni ankkuriosuudella 2:18. Hirweellä raivolla.
11.7 AM 5000m Nummela: 2.sija. Kylmää ja sateista. Aika 17:40 ei sielua hivellyt. Jalat vähän kankeana, mutta ihan hyvä pössis silti. Parhaat kannustusjoukot paikalla!
21.7 Kalevan kisat, Seinäjoki 10 000m: 5.sija ja ennätys 36:05. Hävisin loppukirikamppailussa 4 sijan. Silti aivan supertyytyväinen suoritukseen.
23.7. Kalevan kisat, Seinäjoki 5000m: 8.sija. Tätä on juokseminen! Paras taktiikkajuoksu koskaan ja uskalsin lähteä porukan mukana. Löytyi sisua ja perkelettä, viimeisellä 300m kirillä sain napattua viimeisen pistesijan. Ennätys parani aikaan 17:01.
12.8. Pyhätunturin poluilla reilu 10km sutaisu: 1.sija ja naisten reittiennätys. Yksi mies ehti edelle. Tässä oli myös sitä juoksemisen riemua ja rentoutta.
20.8 Espoo Challege 1500m: 1.sija. Ai että miten väsytti starttiviivalla. Jostain se meno löytyi ja loppukirissä voittoon ja uusi ennätys 4:39. En tajunnut oikein itsekään, että mitä just tapahtui.

Pian tämän jälkeen siirryin ylimenokaudelle. Ylimenokaudella oli kaikkea mukavaa ja jännittävää höntsä tapahtumaa kuten Espoon Rantapuolikkaan jänistelyhommat 1:40 porukan vetäjänä ja reilun 60km seikkailukisa X-kaato, jossa pääsin tutustumaan mm. kajakkimelontaan merellä sekä uimaan rastien perässä keskuspuiston lammikoissa. Päänuppi lepäsi ja oli mukava tarttua taas säännölliseen harjoitteluun lokakuun alussa.

Reilu kaksi viikkoa sitten oli vuorossa laktaattitestit ja olihan se PK alue päässyt rapistumaan, mutta nopeutta löytyi. Tämä tarkoittaa vain sitä, että nöyrästi sauvakävelysauvat käteen ja hiekkateille hölkäilemään. Tästä sitten taas pohjia hiomaan kuntoon, jotta ensi kisakaudella jaksaa paahtaa.
Lähtökohdat ovat kunnossa, kuten urheilulääkärikin totesi lääkärintarkastuksessa: olet sinä poikkeuksellinen tapaus kun et ole koko 13 vuoden aikana jona olen juossut säännöllisesti ollut koskaan magneettikuvassa ja et ole koskaan kärsinyt koskaan rasitusmurtumista. Jotain tehty oikein, hyvät geenit ja hyvä onni? No, ehkä noita kaikkia. Olen myös aloittanut kovemman harjoittelun vasta aikuisena: 26-vuotiaana ensimmäinen maraton ja kovempi harjoittelu alkoi vasta reilusti yli 30-vuotiaana. Urheilulääkärin mukaan rasitusmurtumia ehkäisee myös se että murros / teini-ikäisenä ei ole harjoiteltu kovaa ja hormonitoiminta on ollut säännöllistä. Juu, ei ole silloin nuoruusvuosina paljon lenkkipolkuja kulutettu, kyllä silloin on keskitytty kaljan juontiin ja kavereitten kanssa hengailuun.
Mitä seuraavaksi? Ensi kisakaudella matkat vaihtelevat taas 800m – puolimaratoniin, maantiemaraton saa toistaiseksi pysyä poissa ohjelmistosta. Vaikka kausi oli hyvä, se jätti vielä itselle tunteen että vielä on potentiaalia. Siitähän tässä on kyse: ei voitosta tai tappiosta, vaan siitä kuinka lähelle pääsee omaa potentiaaliaan.
Taustajoukot ovat kunnossa kun Tiittasen Emma Forever Fysiossa hoitaa jalat, samoin kuin Suomen Urheiluhierontakeskuksen hierojat. Espoon Tapioissa Timo Uusipereen kanssa suunnitellaan harjoitukset ja Tapioiden juoksuklubista löytyvät parhaat treenikaverit. Palautumisen seurantaan käytän Firstbeat sykevälivaihtelumittausta, jonka palveluntarjoajaksi ryhdyin syksyllä. Kesällä oli ilo saada kutsu Suomen Icepower tiimiin, jossa on mukana monta rautaista mimmiä ja syksyllä koin vielä iloisen yllätyksen kun pääsin Hoka One Onen lähettilääksi. Mikä tärkeintä: kotona kaikki hyvin ja tekemistäni tuetaan.

dav